Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Substancja keratolityczna, złuszcza naskórek. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie skóry, redukuje przebarwienia, przywraca elastyczność i reguluje wydzielanie sebum. Wpływa na wygląd włosów, zwiększając objętość włosów, elastyczność i połysk. Antyoksydant, neutralizuje wolne rodniki, chroni przed skutkami działania promieniowania UV, wspomaga regenerację zniszczonej skóry, przeciwdziała efektom starzenia się skóry.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Retinyl palmitate jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: CIR w 1987 r. uznał Retinyl palmitate za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych w obecnych praktykach stosowania i wykorzystywanych stężeniach. Substancja posiada niewielki potencjał drażniący. CIR zaznaczył, że Retinol w wysokich dawkach, niewykorzystywanych w produktach kosmetycznych, może niekorzystnie wpływać na reprodukcję. CIR w 2006 r. i 2015 r. na podstawie nowych danych potwierdził pierwotny wniosek i postanowił nie otwierać ponownie oceny bezpieczeństwa. Opinia SCCS (Scientific Committee on Consumer Products): SCCS w 2016 r. uznał Retinyl palmitate za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych w stężeniu 0,05% dla balsamów do ciała oraz 0,3% w kremach do rąk, do twarzy i w produktach spłukiwanych. Retinyl palmitate jest substancją ogólnie uznawaną za bezpieczną (GRAS – Generally Recognized As Safe) dodawaną do żywności.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, zwierzęce

Źródła danych

Hydrolyzed Silk Protein

Zobacz