Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Stabilizator emulsji, zwiększa stabilność i wydłuża okres trwałości emulsji. Modyfikator reologii, wpływa na konsystencję kosmetyku, zwiększając jego lepkość. Lepiszcze, zapewnia związanie składników produktów kosmetycznych. Substancja często stosowana jest jako baza sztyftów, jednak powoduje ich kruchość, przez co wymaga dodatku plastyfikatorów, które zwiększają elastyczność sztyftów, zapobiegając ich kruszeniu.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty, zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Substancja antystatyczna, zmniejsza elektryzowanie się włosów poprzez zobojętnienie ładunków elektrycznych na ich powierzchni.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Rhus Succedanea Fruit Wax (Synthetic Japan Wax) jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Wosk japoński, zwany także woskiem owocowym Rhus Succedanea, jest twardą, plastyczną, lepką substancją. Pozyskiwany jest z jagód sumaka Rhus succedanea, który rośnie w Japonii i Chinach.

Algae Extract

Zobacz