Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Nadaje zapach kosmetykom. Stosowany w wielu produktach kosmetycznych, m.in. perfumach, mydła, kosmetykach do kąpieli, a także w kremach i balsamach.

Działanie kosmetyczne

Olejek rozmarynowy wykazuje działanie antyseptyczne. Ze względu na działanie bakteriostatyczne stosowany jest w preparatach dla cery tłustej i trądzikowej, a także w kosmetykach przeciwłupieżowych. Reguluje gospodarkę płynami, dlatego stosowany jest w preparatach przeciwcelulitowych. Wspomaga też krążenie krwi, uszczelnia naczynia krwionośne.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Olejek z liści rozmarynu może być bezpiecznie stosowany w produktach kosmetycznych. Wybierając składniki botaniczne do przygotowania produktów kosmetycznych, formulatorzy polegają na obszernej historii ich przygotowania i stosowania. Takie materiały były używane przez długi czas i na podstawie tego doświadczenia została zdobyta rozległa wiedza na temat ich bezpieczeństwa. W sytuacji nowo zidentyfikowanych składników botanicznych w przemyśle kosmetycznym, przed wprowadzeniem do ogólnego handlu prowadzone są odpowiednie badania bezpieczeństwa oczu i skóry. Istnieje wiele różnych odniesień, które opisują stosowanie i bezpieczeństwo preparatów botanicznych. Cosmetic Ingredients Review: Bezpieczeństwo olejku z liści rozmarynu zostało ocenione przez ekspertów CIR. Składnik nie powoduje podrażnień skóry oraz nie jest toksyczny.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Brak klasyfikacji, ale istnieją doniesienia naukowe, że substancja generuje znaczącą liczbę przypadków uczuleń.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olejek jest otrzymywany z liści i gałązek krzewinki poprzez destylację z parą wodną. Roślina uprawiana jest w krajach śródziemnomorskich i na południu Rosji. Składnik „Wody Królowej Węgier”, były to pierwsze na świecie perfumy, zrobione dla królowej Węgier, Elżbiety z rodu Piastów. Olejek głównie zawiera flawonoidy, kwasy fenolowe, węglowodory monoterpenowe, cineol i borneol.

Paullinia Cupana Seed Extract

Zobacz