Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Adsorbent, regulator pH. Substancja wypełniająca. 

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Wodorowęglan sodu może być bezpiecznie stosowany w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: Bezpieczeństwo wodorowęglanu sodu zostało ocenione przez ekspertów CIR. Badania wykazały, że substancja ta nie powoduje podrażnień oczu, ani skóry oraz nie wywołuje reakcji alergicznych skóry. Eksperci CIR stwierdzili, że wodorowęglan sodu może być bezpiecznie stosowany w kosmetykach.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Ciekawostki

Wodorowęglan sodu to białe krystaliczne ciało stałe, jego inna nazwa to soda oczyszczona. W kosmetykach składnik ten wykorzystywany jest w preparatach do kąpieli, pielęgnacji skóry i włosów.

Isocetyl Alcohol

Zobacz