Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja poprawia właściwości pianotwórcze preparatów opartych na substancjach powierzchniowo czynnych. Poprawia trwałość piany.

Działanie kosmetyczne

Składnik stosowany w preparatach myjących w celu ograniczenia potencjalnego działania drażniącego anionowych substancji powierzchniowo czynnych jak np. Sodium Laureth Sulfate. Ze względu na duży rozmiar cząsteczki nie penetruje w głąb skóry, pozostając na powierzchni. Wykazuje doskonałe powinowactwo do powierzchni skóry, włosów i paznokci. Substancja antystatyczna, zmniejsza elektryzowanie się włosów.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Sodium Cocoyl Hydrolyzed Wheat Protein jest bezpieczny do stosowania w kosmetykach bez ograniczeń.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

roślinne, syntetyczne

Źródła danych

Sodium Cocoyl Hydrolyzed Wheat Protein

Zobacz