Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Solubilizator, substancja powierzchniowo czynna, umożliwiająca wprowadzenie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycji zapachowych, wyciągów roślinnych, substancji tłuszczowych.

Działanie kosmetyczne

Działanie myjące, Sodium Lauroyl Oat Amino Acids to substancja powierzchniowo czynna, dodawana do produktu kosmetycznego w celu zmniejszenia napięcia międzyfazowego i ułatwienia usunięcia zanieczyszczeń ze skóry i/lub włosów podczas mycia. Substancja kondycjonująca, wygładza, nabłyszcza, nawilża oraz natłuszcza skórę lub włosy. Użycie substancji kondycjonującej poprawia wygląd skóry lub włosów. Wykazuje działanie antystatyczne, czyli zapobiega elektryzowaniu się włosów.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Sodium Lauroyl Oat Amino Acids jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Zespół ekspertów CIR umieścili ten składnik na liście bezpiecznych w obecnych praktykach stosowania i wykorzystywanych stężeniach, gdy są sformułowane jako niedrażniące.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne. Może mieć różne pochodzenie, informacja znajduję się u producenta.

Źródła danych

Benzoyl Peroxide

Zobacz