Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Humektant, utrzymuje i zachowuje wilgoć w produkcie kosmetycznym. Zapobiega jego wysychaniu lub krystalizacji przy ujściu z butelki. Rozpuszczalnik dla innych substancji hydrofilowych zawartych w kosmetykach. Modyfikator reologii, wpływa na lepkość produktu kosmetycznego i jego właściwości aplikacyjne. Sorbitol posiada słodki smak, dlatego stosowany jest w produktach do higieny jamy ustnej w celu polepszenia smaku.

Działanie kosmetyczne

Substancja nawilżająca skórę, wiąże i zatrzymuje w niej wodę. Zmiękcza i wygładza skórę i włosy.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Sorbitol jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: CIR w raporcie w 2019 r. uznał Sorbitol za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych w obecnych praktykach stosowania. Sorbitol jest substancją ogólnie uznawaną za bezpieczną (GRAS – Generally Recognized As Safe) stosowaną w żywności.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne, roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

 Substancja o słodkim smaku, stosowana również w żywności. Sorbitol pierwszy raz został znaleziony w dojrzałych owocach jarzębiny Pyrus aucuparia

Lauryl Alcohol

Zobacz