Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy.

Działanie kosmetyczne

Substancja myjąca, usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
TEA-Stearate jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Rozporządzenie 1223/2009 dotyczące produktów kosmetycznych: Składnik znajduje się w wykazie substancji, które mogą być zawarte w produktach kosmetycznych wyłącznie z zastrzeżeniem określonych ograniczeń (zał. III, 62 ). Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to: – w produktach niespłukiwanych 2,5%; – w produktach spłukiwanych – brak ograniczenia stężenia Cosmetic Ingredient Review: CIR w 1995 r. uznał TEA-Stearate za bezpieczny do stosowania w preparatach kosmetycznych przeznaczonych do krótkotrwałego stosowania, po którym następuje dokładne spłukanie ze skóry, a w preparatach przeznaczonych do długotrwałego kontaktu ze skórą jego stężenie nie może przekraczać 15%. CIR w 2013 r. na podstawie nowych danych i poprzednich raportów uznał TEA-Stearate za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych w obecnych praktykach stosowania i wykorzystywanych stężeniach. CIR zastrzega, że preparaty powinny być sformułowane w taki sposób, aby nie drażniły.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne, zwierzęce

Źródła danych

Prunus Amygdalus Dulcis Oleosomes

Zobacz