Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Triethanolamine to regulator pH, pozwala na uzyskanie odpowiedniego pH kosmetyku.

Bezpieczeństwo Trietanoloaminy w kosmetykach

Bezpieczeństwo składnika
Triethanolamine jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Rozporządzenie 1223/2009: Składnik znajduje się w wykazie substancji, które mogą być zawarte w produktach kosmetycznych z zastrzeżeniem określonych ograniczeń (załącznik III do Rozporządzenia Parlamentu i Rady (WE) nr 1223/2009 dotyczącego produktów kosmetycznych). Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie: preparaty niespłukiwane: do 2,5 % Trójetanoloamina jest substancją bezpieczną do stosowania w kosmetykach, jednak w produktach pozostających na skórze jej stężenie nie powinno przekraczać 5%. Ponadto nie powinna być stosowana w prepratach, w których znajdują się substancje nitryzujące.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko Triethanolamine

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie Triethanolamine

Syntetyczne

Źródła danych

Isobutane

Zobacz