Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Stosowany w dezodorantach jako składnik zmniejszający powstawanie niepzyjemnego zapachu w wyniku rozkładu potu. Jest to proces wywoływany aktywnością mikroorganizmów. Cytrynian trietylu preferowany jest przez bakterie jako zastępcze źródło węgla, jego rozkład bakteryjny prowadzi do powstania związków bezwonnych. Stosowany jest również jako plastyfikator – nadaje elastyczność kosmetykom np. sztyftom, zapobiega ich kruszeniu. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku, ułatwia rozsmarowywanie. Ponadto pełni rolę rozpuszczalnika dla substancji tłuszczowych zawartych w kosmetykach.

Działanie kosmetyczne

Substancja dezodoryzująca, czyli ograniczająca nieprzyjemny zapach potu, stosowana głównie w dezodorantach i antyperspirantach.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Triethyl Citrate jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne

Źródła danych

CI 77289

Zobacz