Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Biały barwnik, substancja nadająca zabarwienie kosmetykom. Stearynian cynku działa jako modyfikator reologii, wpływa na konsystencję preparatu zwiększając jego lepkość oraz poprawia rozprowadzanie preparatu po powierzchni skóry. Substancja przeciwzbrylająca, zapobiega aglomeracji cząstek stałych w produkcie kosmetycznym.

Działanie kosmetyczne

Substancja nadająca białe zabarwienie skórze i jej przydatkom. Stearynian cynku stosowany w preparatach do jamy ustnej może działać wybielająco na zęby.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Stearynian cynku jest substancją bezpieczną, mogącą być wykorzystywaną do produkcji wszystkich kosmetyków i produktów do pielęgnacji ciała. Rozporządzenie 1223/2009 dotyczące produktów kosmetycznych: Substancja znajduje się na liście barwników dozwolonych do stosowania w produktach kosmetycznych (zał. IV, pozycja 150). Panel ekspertów CIR dokonał przeglądu bezpieczeństwa soli stearynianowych i potwierdził bezpieczeństwo stearynianu cynku w preparatach kosmetycznych w obecnych praktykach stosowania i stężeniach. Badania ostrej toksyczności stearynianów wykazały, iż są one praktycznie nietoksyczne i mają niski potencjał ostrej toksyczności skórnej, natomiast badania podrażnienia skóry pokazały, że jedynie przy bardzo wysokich stężeniach mogą one powodować nieznaczne podrażnienia.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne, zwierzęce, naturalne Substancja może mieć kilka rodzajów pochodzenia, ale ostateczna decyzja zależy od producenta.

Źródła danych

PEG-2 Hydrogenated Castor Oil

Zobacz