Przejdź do:

GUAR GUM

Nazwa zwyczajowa: Guma guar

Opis

Guma guar pozyskiwana jest z nasion Cyamopsis tetragonolobus L. Dobrze rozpuszcz się w wodzie, tworząc obojętny, stabilny w zakresie pH 3-11 roztwór kolidalny. Lepkość roztworu zależy jedynie od stężenia zagęstnika w układzie. Stabilna w szerokim zakresie pH, niewrażliwa na jony metali wielowartościowych. W przemyśle wykorzystywane są produkty modyfikacji gumy guar, np. pochodne hydroksypropylowe i ich czwartorzędowe sole amoniowe.
 

Działanie kosmetyczne


Funkcja w kosmetyku

Modyfikator reologii (wpływa na konsystencję kosmetyków) -zagęstnik, zwiększa lepkość preparatu dzięki czemu wpływa także na poprawę stabilności piany.

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo


Powiadom Znajomego








Zamknij